joi, 23 mai 2013

Schitul Papusa


Schitul Papusa se afla in vecinatatea Manastirii Bistrita, ajungandu-se aici in 15 minute, pe o poteca ce urca peste raul Bistrita inspre nord-est. Aflandu-se in vecinatatea Manastirii Bistrita, el nu poate fi despartit nicidecum de istoria frumoasei ctitorii a Craiovestilor. Schitul Papusa, fiind situat peste rau, poate fi vazut foarte bine din poteca ce duce la Pestera Sfantului Grigorie Decapolitul.
Schitul Papusa poarta hramul Sfantului Grigorie Decapolitul. Dupa turla octogonala si pridvorul deschis, el apartine epocii brancovenesti. Cu toate ca a fost zidita in 1712, ea nu este insa ctitorita de domnitorul Constantin Brancoveanu, ci de calugarii bistriteni care il aveau in frunte pe egumenul Stefan.


Calugarii de la Bistrita au inchinat-o Sfantului Grigore Decapolitul. Zugraveala insa, din aceeasi epoca, a fost facuta cu cheltuiala unor membri ai familiei Brancoveanu, printre care si vornicul Iordache Cretulescu, ginerele domnitorului, casatorit cu domnita Safta.
Pisania schitului, pastrata deasupra usii de intrare in naos, marturiseste: “Sfanta biserica aceasta din temelia ei zidita este intru cinste si prohala sfantului Grigorie Decapolitul, de robul lui Dumnezeu chir Stefan, egumen al Bistritei (sic) ajutorand si alti frati cu ce s-au indurat, ca in veci sa aibe buna pomenire, in zilele bunului credincios Io Constantin voievod, leat 7220 (1712).”
In interior se mai afla inca o inscriptie, care zice: “Sinestovnic fiind cuviosul (chirio) chir Stefan al sfintei lavre a Bistritei si s-a zugravit la leat 7220 (1712). A scris aceasta zugravul Iosif, eromonahul Teodosie.”





La inceput, aici erau numeroase chilii in care se retrageau in liniste calugarii carturari de la Manastirea Bistrita, dar astazi nu s-a mai pastrat din vechiul schit decat biserica, aflata langa cimitirul satului. Ea serveste si in prezent ca biserica parohiala a satului Bistrita.
Planul constructiei este dreptunghiular (9,5 x 4,5 metri la exterior), cu pridvorul retras cu circa 70 de centimetri fata de zidul naosului. Biserica este alcatuita din pridvor, naos si altar. Pridvorul este alcatuit din sase coloane si doua semicoloane cilindrice, cu arcade in semicerc. Pe naos se afla o turla, in plan octogonal, cu o baza paralelipipedica inalta.
Ca elemente decorative, la exterior sunt prezente brauri de caramida aparenta, care inconjoara biserica in dreptul streasinii, bazei si partii superioare a turlei. Pictura bisericii dateaza din anul 1712, fiind opera zugravului Iosif si a ieromonahului Teodosie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu