joi, 23 mai 2013

Biserica 44 de izvoare


Biserica 44 de Izvoare este situata in satul Pietreni, la extremitatea nord-vestica a acestuia, si la poalele Muntilor Buila-Vanturarita,fiind inconjurata de codrii seculari si livezi de pruni si meri. Biserica se afla pe malul stang al raului Costesti, la iesirea acestuia din Cheile cu acelasi nume.
Numele bisericii - "44 de izvoare" - vine probabil de la multimea izvoarelor ce se gasesc in zona. Chiar in comuna Costesti se gasesc mai multe izvoare minerale vindecatoare, de care nu mai stiu decat localnicii. Pe vremuri, in localitate a functionat si o baza de tratament care este acum in paragina.


Initial, biserica a fost metoc al Manstirii Bistrita, cunoscuta fiind sub numele de "Schitul de sub Piatra". Schitul este atestat documentar din anul 1701 conform inscriptiei de la intarare. Aceasta biserica a fost construita de egumenul Stefan al Manstirii Bistrita, si poarta haramul Sfantul Ierarh Nicolae. Din vechiul schit nu s-a mai pastrat decat biserica si un zid de incinta.
Biserica 44 de Izvoare este o biserica simpla, in forma de nava, cu pridvor inchis (ulterior), naos si altar, avand ca ornamentatie exterioara cateva brauri de caramida aparenta si un fronton cu icoana Sfantului Stefan. Ea este acoperita cu sita, acoperisul in patru ape fiind de o zveltete foarte eleganta.


Pictura este opera pictorului bistritean Efrem Zugravul, din pacate deteriorata in urma fisurarii peretilor, ca urmare a zguduirilor produse de exploziile din cariera aflata in apropiere.
Biserica a fost vizitata de regele Carol si de Alexandru Odobescu. De la biserica, pe o poteca nemarcata inspre nord-vest, se poate ajunge, dupa cinci minute de urcus, in Cheile Costestilor.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu