vineri, 24 mai 2013

Muzeul Trovantilor


Termenul “trovant” este specific literaturii geologice romane si a fost introdus de Gh. Murgoci in lucrarea “Tertiarul din Oltenia, 1907″. Trovantii sau concretiunile grezoase reprezinta cimentari locale in masa nisipurilor ce le contin, iar secretia neuniforma a cimentului conduce la diferite forme ale acestora, uneori cu totul bizare.
Asociatia Kogayon, cu sediul in comuna Costesti – Valcea a luat in custodie aria naturala protejata Muzeul Trovantilor. Rezervatia a fost infiintata pe baza Avizului Academiei Romane, eliberat de catre Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii, sub numarul B 1125 / 05 aprilie 2005 si se extinde pe o suprafata de 1,1 hectare. In prezent, această zona, situata pe teritoriul comunei Costesti din judetul Valcea, figureaza la poziţia B3 in Hotararea de Guvern numarul 2581 / 2005, cu privire la instituirea Regimului de Arie Naturala Protejata, pentru noi zone.


Stiati ca...
         Au fost descoperiti in 1994 de un grup de arheologi.
         Oamenii locului au creat un mit despre “pietrele care cresc” sau “pietrele vii”. Batranii spun ca pietrele se nasc si cresc dupa fiecare ploaie. Unii le atribuie energii negative.
          Lectorul Alexandru Andrasanu, din cadrul Societatii Geologice a Romaniei a precizat intr-o lucrare pe aceasta tema ca termenul de trovant este specific literaturii geologice romane si ca a fost introdus de Murgoci, în lucrarea „Tertiarul din Oltenia”. „Stiintific vorbind, trovantii sunt niste concretiuni grezoase, iar secretia neuniforma a cimentului conduce la diferite forme ale acestora, uneori bizare. Ei sunt caracterizati prin gradul de deschidere şi comunicare a spatiului interstitial”
         Ioan Chintauan, directorul stiintific al Complexului Muzeal Bistrita Nasaud: „Aceste forme sculpturale naturale sunt folosite de secole in satele in apropierea carora ele apar la suprafata in rape si ogase. Din multele reprezentari existente unde stau nemiscate în eleganta liniilor este dificil sa alegi forma dorita, cu atat mai mult cu cat imaginatia nu te lasa sa te fixezi la ceva anume”
         Muzeul este distus zilnic: Vizitatorii amatori de suveniruri fura trovantii mici; Taranii din saltele apropiate si-au ornat gradinile cu trovanti si si-au construit case folosind trovanti; Constuctorii fura nisipul
         In Miocenul superior (Moetian inferior – acum 6,5 milioane de ani), in zona in care sunt azi trovantii era un bazin de sedimentare – o delta.
         Drd. Florin Stoican, presedintele Asociatiei Kogayon, care se ocupa de Muzeul Trovantilor din Valcea, explica: „In lumea minerala, numai cristalele cresc. Trovantii sunt o adunatura de pietricele legate intre ele printr-un ciment carbonatic ; adica, sunt o gresie sau un conglomerat – in functie de dimensiunea pietricelelor. Pietrele nu cresc ; putem spune chiar ca se micsoreaza, prin actiunea naturala de eroziune”




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu